una catalana per Munic

canviar de ciutat, de feina, d'amics... un dels meus hobbies, què us he de dir! començar de zero... m'agrada i a la vegada em fa ser cada cop més forta... però no sempre es pot ser forta i a vegades caus i no saps com aixecar-te... Al final he après a plantar arrels i aquí estic, a Munic amb el meu xicot i una preciositat de fillet :)

 

dilluns, de juny 30, 2008

el meu papa al 77

hippirrondo!!!!

clínica i futbol

Hola bona gent!

Què tal el Sant Joan? Espero que molt bé. El meu no tant. Positiu va ser que me'l vaig passar a casa. Negatiu que l'endemà em van tornar a ingressar.

Doncs sí, el dia 24 em vaig quedar a casa per la dermatitis atòpica. El dilluns estava més o menys bé, però la meva pell trobava a faltar la cortisona. Dilluns a la tarda tornant de la feina vaig banyar-me amb oliet perquè no aguantava la picor. A la nit em vaig esgarrapar bastant i dimarts va fer molta calor i per tant hagués volgut anar a treballar amb tirants i pantalons curts, però amb la pell vermella com estava el que em volia posar era màniga llarga i coll alt. D'alguna manera m'havia de tapar aquell coll i bracos vermells i encetats... Psicològicament estava destrossada. Vaig agafar la bici per anar a la feina però a mig camí vaig fer volta enrerre i vaig tornar a casa. No podia parar de plorar i estava fatal. Vaig agafar el telèfon, vaig marcar el número de la feina i amb una veu trencada els vaig dir que no hi anava. Vaig quedar-me a casa tot el dia, no vaig sortir fins a passades les nou del vespre per anar a fer un beure amb la Isabel. A aquelles hores per sort ja em vaig poder posar màniga llarga i el coll tapadet.

Dimarts vaig anar a la metgessa de la pell, la Fr. Dr. Schmoeckel. I em va dir que el millor era ingressar-me. La vaig mirar mig destrossada i li vaig dir que abans de nadal ja havia estat ingressada, a la Thalkirchner Klinik, i que només m'havien posat crema dos cops al dia i banyat cada dos dies. Per això ja em podia quedar a casa i cuidar-me jo sola. Em va aconsellar una altra clínica, la Biedenstein (de la TU) a Schwabing. Em va dir que els metges es dedicaven més als pacients i que m'havia d'ingressar de totes totes perquè les quantitats en crema que necessitava no me les podia receptar. "Ho volem provar?" em va dir. I jo, destrossada, frustrada, amb llàgrimes als ulls, li vaig dir que d'acord, clar, l'important era sortir d'aquell infern de picor i pell vermella. Cap a les dues del migdia vaig anar a la clínica i em van ingressar.

Comencem el tractament: embatumar-me amb crema de cortisona, posar-me un pijama moll i estar així 15 minuts. Això al vespre. Al matí altre cop cortisona i al migdai o quan la pell està seca, preparat. Matí i vespre pastilles contra la picor i menjar sense additius. L'endemà també em fan proves de sang, anàlisi d'urina, del sucre a la sang, la pressió cada dia, etc.

Dimecres va venir al Gemmeta a veure'm al vespre i em va portar cireretes d'Itàlia (la setmana passada havia estat a la costa adriàtica). Mentre sèiem al jardí i ens menjàvem les cireretes i pensàvem que ja podríem veure l'Eurocopa, passa una dona per allà i ens diu a veure si tampoc ens agrada el futbol. I nosaltres: oi tant, però no hi ha tele! I ella: que sí. I ens explica on és. I anem a veure el partit d'Alemanya contra Turquia. A la mitja part la Gemma va marxar i jo vaig anar a buscar la meva companya d'habitació, una nena de 13 anys d'origen bosni que també havia demanat a tot cai quitxu a veure si hi havia televisió en algun edifici o sala. Després del partit no hi havia manera d'adormir-se, Munic era una festa i més la Leopoldstr, que just quedava a dos carrers de la clínica. Una de pitades i crits!

El dijous vaig mirar el partit d'Espanya contra Rússia. Tots els pacients estaven a favor de Rússia... A mi em va tocar anar per Espanya, cosa que no va ser difícil perquè van jugar súper bé, tot i que el Torres no va tenir el seu dia...

Divendres va ser un dia llarg. Suposo perquè esperava la visita de la Mareike i el seu xicot i la del Rico. Al final van venir tots, però tardet. La Mareike i el Fabien cap a les vuit del vespre i el Rico va arribar cap a les deu...

Dissabte vaig marxar de la clínica. La Isabel celebrava l'aniversari al vespre i el Rico, la Katha i l'Ingo havien vingut expressament per a la festa. Total, que cap a les nou menys cinc del matí ja podia marxar... El Rico pobret encara dormia, però vaig haver de despertar-lo perquè el divendres es va quedar la clau de casa... I res, després vam anar a comprar les cosetes per fer-li una mena de gimcama amb orientació a la Isabel i cap a Grünwald falta gent. Va ser divertit, sobretot per a la Isabel, va haver de fer un munt de coses, com per exemple reconèixer arbres que havia tocat amb els ulls tancats, trencar una pinyata, beure amb cinc canyes una enganxada a l'altra, i evidentment buscar fites d'orientació ;)
Al vespre la festa va estar molt bé.... tan bé que vam tornar a casa que ja era de dia, crec que cap a quarts de sis! I ens vam fer un fart de ballar increible!

Diumenge vam llevar-nos a dos quarts de quatre... quant de temps feia que no ens llevàvem tan tard! Total, ens va donar temps per anar a córrer, preparar menjar pel partit i ale, cap a veure el partit d'Espanya contra Alemanya. El vam mirar en un pati interior, on amics de la Mareike havien posat una pantalla gegant amb un projector. Evidentment i per a portar la contrària vaig ser l'única que anava a favor d'Espanya... però és que aquest cop amb el Puyol, el Xavi, el Fàbregas i el Capdevila s'havia d'estar a favor d'Espanya, encara que després celebrar-ho res de res, que amb tanta bandera i toro encara em venen nàuseas :)

Apali guapets, espero que hagueu tingut uns bons dies! Petoneeets, núria

dimarts, de juny 24, 2008

Cap de setmana a Jena amb la slema i el glis glis

Us deveu preguntar qui carai és la Selma i qui és el glis glis, oi? doncs la Sela és la filla del Rico. Té 5 anys i viu a Dresden amb la seva mare. Aquest cap de setmana va passar-lo a Jena amb nosaltres i va anar molt molt bé. I el glis glis és el tercer company de pis del Rico i un animalet que es menja nectarines i mangos :)


De camí a la cabanya del Nils. On ens vam trobar amb la Katha i el seu xicot l'Ingo i on vam beure cafè i menjar coca feta per a mi i on la Selma va jugar a indis i va pujar i baixar pel jardí un i un altre cop.

La Katha embarassada de... em sembla que al setembre o octubre pareix...


El Rico fent de pare ;)
Al Friedensberg, on la Maria va celebrar l'aniversari. Quan ens pensàvem que la Selma s'adormiria... va i encara li quedaven energies per jugar i fer l'indiu"

Aquest és el siebenschläfer o glis glis o lliró gris. Viu a la cuina del Rico i de tant en tant menja nectarines i mangos . Es veu que està en perill d'extinció i per això el deixen viure allà... Diumenge vam anar a veure la cosina del Rico, Maren, a Erfurt. Va estar nou mesos per l'Asia amb el seu fill Corbin i ara han tornat i temporalment s'estan en unes menes de rulots... s'hi està bé allà!





dijous, de juny 19, 2008

colinap i fonoll

ara que em tornen a portar la caixa de verdures i fruites biològiques a casa descobrim noves verdures.

Una d'elles és el fonoll


L'altra el colinap

Alemanya o Portugal?

Avui gent anem a fer primera una visita guiada a la sinagoga d'aquí a Munic, que per cert encara he de mirar on és i com hi vaig i després... alemanya contra portugal!

em trobo fatal, des d'aquest matí que tinc ganes de vomitar... serà perquè he dormit fatal i m'he tornat a despertar esgarrapant-me? p. dermatitis atòpia, l'odio a mort! ja portem quasi un any així i n'estic bastant farta... i no només jo!

ale, que guanyi el millor!

catalamunic.com i catalamunic.de

Sí gent sí, ja està online, el portal de comunicació de la cultura catalana a Munic. De moment encara en construcció, però amb informacions ja actuals.

www.catalamunic.de i www.catalamunic.com

Apali, si algú té alguna suggerència ja ho sabeu!

petoneets
núria

dimarts, de juny 17, 2008

coses boniques // schöne Sachen


no canvia res...

només el temps... ha arribat la pluja i no para de ploure... una ptda per l'Eurocopa. I és que el meu temps lliure el planejo al voltant de l'Eurocopa. El futbol uneix, gent!!!

Ahir Alemanya ho va aconseguir. No, no va jugar gens bé, però alemanys no ha quedat eliminada de l'Eurocopa i podem continuar quedant als vespres per mirar el futbol!

Avui és el torn de Romania, Itàlia i França... no crec que Romani guanyi Holanda, o sigui que segurament quedarà eliminada. Però qui passarà als quarts, Itàlia o França??? spannung!

ale, que vagi bé! petoneeets!

dilluns, de juny 09, 2008

recomano fm4... / ich empfehle fm4

bones gent / hey leute!

si us agrada la música alternativa pop i indie podeu escoltar la ràdio FM4, d'Àustria, en alemany i en anglès.
-----------------------
wenn ich alternative radio hören möchtet, empfehle ich euch FM4, aus Österreich, auf Deutsch und Englisch.

Que us divertiu / viel Spaß!

dijous, de juny 05, 2008

Air Berlin i el català / Air Berlin und das Katalanisch

Gent de bon món, llegiu-vos aquest article dels d'Air Berlin, són tan incrèduls... els hauria de caure la cara de vergonya... ja els val...

http://www.lavanguardia.es/lv24h/20080605/53474077246.html


I aquí la resposta del mitjans alemanys:
http://www.sueddeutsche.de/reise/artikel/465/178919/
http://www.spiegel.de/reise/aktuell/0,1518,558688,00.html

I la nostra (de mon pare i meva) resposta:

Senyors,

La informació apareguda al diari La Vanguardia el passat dia 4 de juny recollint unes declaracions d'un alt responsable de la seva companyia són del tot falses i desafortunades. I, a més, poden comportar greus perjudicis econòmics per a la seva companyia ja que, a partir d'ara, serem molts els catalans i mallorquins que decidirem no viatjar amb Air Berlín, com a mostra de protesta per la seva manca de sensibilitat envers una de les llengües més parlades a Europa: més que el danès, més que el suec (comptant valencians, mallorquins i catalans del Principat), més que el finès, més que el grec, més que portuguès (sense comptar-hi el Brasil), més que...

El nostre continent s'ha distingit sempre per ser un terra diversa, amb gran respecte cap a les diferents cultures i llengües. Potse sí que el responsable d'Air Berlín voldria que només s'hi parlés una sola llengua; però li podem ben assegurar que aquesta no seria pas l'alemany, sinó probablement l'anglès.

Al costat del menyspreu cap al català que mostra les seves declaracions, també hi ha mentides absolutes. Dir que un parlant de Catalunya o de les Illes desconeix el castellà i que no s'hi pot comunicar en aquesta llengua és tan fals que val me´s no comentar-ho. La llengua minoritària, a les Illes i al Principat de Catalunya (i encara més al País Valencià) és la llengua pròpia, el català. En canvi, tothom entén i és capaç d'expressar-se oralment i per escrit en castellà. Per tant, la llengua a protegir i a valorar és la catalana, no pas la castellana.

Els habitants de Mallorca, com els de Catalunya, s'esforcen cada dia més per ser realment plurilingües i dominar com a mínim tres llengües: català, castellà i anglès. Molts, a més, saben francès o alemany. No hi ha altre conflicte lingüístic, a Catalunya o a les Illes Balears, que el que hi vol veure el portaveu d'Air Berlín. Sense anar més lluny, a Catalunya ara mateix hi ha parlants de més de 260 llengües, de les quals 40 compten amb més de 2000 parlants a Catalunya mateix. I no hi ha cap conflicte lingüístic: en família tothom parla la seva llengua i a l'espai públic coexisteixen el català i el castellà. Per tant, és absolutament fals que hi hagi la situació que vostè descriu.

Finalment, i com a mostra de sensibilitat cap a les persones nouvingudes, a les escoles de Catalunya s'ensenya en horari extraescolar xinès, àrab, berber, romanès, portuguès, holandès, gallec, etc. No sé si a cap altre país europeu hi ha tanta sensibilitat i respecte cap a les llengües de les persones nouvingudes al país.
Per tant, li demano una mica més de respecte i sensibilitat lingüística, cap a una llengua que té una llarga tradició cultural, que és referència en molts aspectes i que es manté malgrat les persecucions sistemàtiques de què ha estat objecte per part dels governs veïns (d'Espanya i de França) que han practicat sempre que han pogut un autèntic genocidi cultural contra els catalans.

Atentament,
Joan i Núria Badia

--------------------

Für die Deutsche: schau mal da rein, Seite 3: http://www.airberlin.com/jumppages/magazin.php?LANG=deu


Hier die Antwort von den Deutschen Zeitschriften:
http://www.sueddeutsche.de/reise/artikel/465/178919/
http://www.spiegel.de/reise/aktuell/0,1518,558688,00.html


Und hier unsere Antwort an Herrn Hunold:

Sehr geehrte Damen und Herren,

die Information, die Joachim Hunold in dem Editorial-Artikel von Ihrem Air Berlin Magazin von Juni / Juli 2008 mitgeteilt hat, ist komplett falsch. Außerdem kann diese Information Ihrer Fluggesellschaft große wirtschaftliche Schaden zufügen, denn ab jetzt werden viele Katalaner und Mallorquiner sein, die entscheiden werden, mit Air Berlin nicht zu fliegen, als Protest für Ihre Mangel an Sensibilität gegenüber einer der meisten gesprochenen Sprachen in Europa: mehr als Dänisch, mehr als Schwedisch, mehr als Finnisch, mehr als als Griechisch, mehr als als Portugiesisch (ohne die in Brasilien zu zählen), mehr als…

Unser Kontinent hat sich immer von den anderen unterschieden, dank Ihrer Vielfalt, mit viel Achtung zu den verschiedenen Kulturen und Sprachen. Vielleicht möchte der Verantwortlicher von Air Berlin, dass in Europe nur eine einzige Sprache gesprochen wird, aber wir können Ihnen vergewissern, dass diese nicht Deutsch sein würde, sondern höchst wahrscheinlich Englisch.

Abgesehen von Ihrer Verachtung gegenüber die Katalanische Sprache in Ihrer Aussage, gibt es da auch Lügen. Zu sagen, dass ein Sprecher aus Katalonien oder den Balearischen Inseln Spanisch nicht kann und dass man mit dieser Person auf dieser Sprache nicht kommunizieren kann, ist so falsch, dass man es besser nicht kommentiert. Die Minderheitssprache auf den Inseln und Katalonien ist die Eigene, Katalanisch. Dagegen, jeder versteht und kann sich sowohl mündlich als auch schriftlich auf Spanisch sich äußern. Also, die Sprache die man schützen und schätzen sollte ist Katalanisch, nicht Spanisch.

Die Einwohner aus Mallorca, so wie die aus Katalonien, bemühen sich jeden Tag um mehrsprachig zu sein und mindestens drei Sprachen zu beherrschen: Katalanisch, Spanisch und Englisch. Außerdem, viele können Französisch oder Deutsch. Es gibt keinem anderen sprachlichen Konflikt in Katalonien oder auf den Inseln, als was Herr Hunold von Air Berlin sieht. Ein Beispiel: in Katalonien wohnen momentan Menschen mit mehr als 260 verschiedenen Muttersprachen, 40 davon sprechen mehr als 2000 Menschen in Katalonien. Und es gibt keinen sprachlichen Konflikt: in der Familie spricht jeder seine Sprache und in der Öffentlichkeit koexistieren Katalanisch und Spanisch. Also, die Situation, die an dem Artikel beschreiben wird, ist völlig falsch.

Schließlich und um die Sensibilität zu den neu gekommene Menschen zu zeigen, in den Schulen in Katalonien werden in außerschulische Zeiten Chinesisch, Arabisch, Berber, Rumänisch, Portugiesisch, Holländisch, Galizisch, etc. gelehrt. Ich weiß nicht, ob in einem anderen europäischen Land so viel Sensibilität und Respekt zu den Sprachen den Einwanderern gezeigt wird. Deshalb bitte ich Ihnen ein bisschen mehr Respekt und Sensibilität zu einer Sprache, die eine sehr lange kulturelle Tradition hat, die Referenz in viele Aspekte ist und die trotz den Angriffen und systematischen Verfolgungen von Spanien und Frankreich von denen sie Opfer gewesen ist, noch lebt.

Mit freundlichen Grüßen,
Núria Badia Comas


-----------------------------------------------------------------
Visca la llengua catalana bona gent!!!

El Marcel

el fill de l'Esthereta Latorre i el Rodri, nascut el 14 de maig a Estocolm. Per molts anys Esther i Rodri!!!!!!

Un petonàs, núria

dilluns, de juny 02, 2008

cap de setmana de color i suar!


doncs sí gent, a Alemanya fa dies que és ple estiu. Un fart de suar que ens fem, en sèrio, fa calor!

Aquest cap de setmana, com no, vam anar a fer orientació per Oberpframmern, a provar els recorreguts de la cursa de relleus de la Bayerncup que organitzem el primer cap de setmana de juliol i ens va anar prou bé, sobretot al Rico, que a l'última cursa va tardar més de dues hores...

I diumenge al nedar al llac de Feringa. Un llac amb aigua blau clar, molt xul.lo.

Petoneeets!!!!